CT חזה - מתי מבצעים ואילו סוגי בדיקות קיימות?

מדוע מבצעים בדיקת CT חזה?

בדיקת CT מבוצעת על מנת לענות על שאלות רפואיות שונות, לאבחן מחלות שונות וכדי לברר תלונות או תוצאות לא תקינות של בדיקות מעבדה שונות. הבדיקה מכוונת תמיד לאזורים מסוימים בהם מצפה הרופא למצוא ממצאים חולניים.

בדיקת CT חזה משמשת לאבחון הפרעות ומחלות באברי החזה. הבדיקה מכוונת להערכת הראות, כולל כלי הדם שבתוכן וכן להערכת אברי המיצר (מדיאסטינום), האזור שממוקם בין שתי הראות, במרכז החזה. באזור זה שוכן הלב ומסביבו כלי הדם הגדולים, כולל העורק הראשי- האאורטה והורידים הגדולים, הורידים הנבובים העליון והתחתון. במיצר ממוקם גם קנה הנשימה ולצדו הוושט, אשר מחבר את הפה לקיבה. בחזה, בשערי הראות ובמיצר, נמצאות גם בלוטות למפה רבות, שיכולות לגדול במצבי חולי שונים. הבדיקה כוללת גם את העור, הרקמות התת עוריות ואת השרירים והעצמות (כולל עמוד השדרה הגבי) שנמצאים באזור שנסרק.

בדיקת CT חזה מאפשרת אבחנה של מחלות שונות:

בדיקת CT חזה שגרתית - משמשת להערכת מחלות של הראות כגון: מחלות תעסוקתיות, מחלת המעשנים – אמפיזמה, זיהומים ודלקות בראות ובדרכי הנשימה, סרטן הראות וסרטן של בלוטות הלימפה של החזה. בדיקת CT חזה חשובה מאוד באבחון של סרטן הראות וכן בזיהוי של גרורות של מחלות ממאירות שמקורן באברים שאינם בחזה, כמו לדוגמה גרורות של סרטן המעי הגס, סרטן הקיבה, סרטן הלבלב, סרטן שד ועוד. למרות שהשדיים נכללים בבדיקה ולעיתים ניתן לזהות בהם גושים, אין הבדיקה משמשת לאבחון מחלות של השד. למטרה זו יש לבצע בדיקות ממוגרפיה או MRI של השד. CT חזה מבוצע גם לפני ניתוחים, על מנת לקבוע התאמה לניתוח ולאחר הניתוח, על מנת לבחון באם הניתוח הצליח וכדי לשלול סיבוכים. לבדיקת CT חזה תפקיד חשוב מאוד בהערכת תגובה לטיפול של מחלות סרטניות- ממאירות. הרדיולוג המפענח יכול לקבוע באם טיפול כימוטרפי יעיל ומשיג את מטרתו או באם הטיפול איננו מספק ונדרש טיפול אחר. בבדיקת CT חזה שגרתית מבוצעת גם הערכת קרומי הראות, אברי המיצר כולל הלב ובלוטות הלמפה של החזה. ניתן לבצע את הבדיקה עם או ללא הזרקה של חומר ניגודי תוך ורידי לפי השאלה הקלינית ועל פי החלטת הרדיולוג המפענח. הבדיקה שמבוצעת ללא הזרקת חומר ניגודי יודי, מספקת מידע חשוב, אולם מדגימה במידה טובה פחות, את כלי הדם ומקשה מעט על ההבחנה בין בלוטות למפה בשערי הראות לבין כלי הדם הסמוכים להן.

בדיקת CT אנגיוגרפיה של עורקי הראות , בדיקת CT חזה אשר מכוונת להערכת כלי הדם ומבוצעת תמיד עם הזרקת חומר ניגודי יודי תוך ורידי. הבדיקה מכוונת להערכת עורקי הראות ומאפשרת לאבחן תסחיפים ראתיים, קרישי דם שיכולים לשוט עם הדם לתוך הראות ולהביא להרס של חלק מהראות ואף למוות.

בדיקת CT אנגיוגרפיה של האאורטה החזית- הבדיקה יכולה להיות מכוונת להערכת האאורטה ולזיהוי מפרצת- אניוריזמה- התרחבות מקומית שיכולה, בהעדר אבחון וטיפול, להיקרע ולהוביל למוות. גם בדיקה זו מבוצעת תמיד עם הזרקת חומר ניגודי יודי תוך ורידי.

בדיקת CT חזה ברזולוציה גבוהה- בדיקה זו כוללית סריקה של החזה כולו אולם הסריקה מבוצעת בדרך שמאפשרת הערכה טובה יותר של הראות. מדובר בבדיקה שמאפשרת אבחון ואיפיון מדויק של מחלות ראות והיא מבוצעת במרבית המקרים ללא הזרקת חומר ניגודי יודי.

צינתור וירטואלי או CT של העורקים הכלילים- לאחרונה גובר השימוש בבדיקת CT להערכת הלב ותפקודו וכן להערכה של העורקים הכלילים. ראה פרוט בנפרד.

מה כוללת הבדיקה?

בבדיקת CT חזה נסרקים החלק התחתון של הצוואר, כל חזה, והחלק העליון של הבטן. כל האברים שנמצאים באזור הנסרק מודגמים וניתנים להערכה. ניתן לבצע את הבדיקה ביחד עם בדיקות של אזורים נוספים במידת הנדרש לדוגמה עם סריקת הבטן או הצוואר, או עם הראש, על פי בקשתו של הרופא המטפל.