אבחון גידולים באמצעות בדיקות דימות
בדיקת דימות הפכה לכלי מרכזי ומכריע בטיפול בחולים עם גידולים סרטניים. עם השימוש הגובר בבדיקה ומורכבותה הגבוהה, עולה חשיבותו של הרדיולוג. לאחר האבחון הראשוני על הרופאים האונקולוגים והכירורגים להחליט יחד עם החולה ומשפחתו, מה הטיפול היעיל ביותר, בהתחשב בסוג המחלה הממארת ובמידת התפשטותה. על מנת לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר יש צורך באבחון מקצועי. אבחון זה מבוצע באמצעות מכשיר ה-דימות שהפך לכלי מרכזי באונקולוגיה ובכירורגיה אונקולוגית.
טכניקת הבדיקה הינה בעלת חשיבות שכן בדיקת דימות באיכות ירודה, למשל בשל הזרקת כמות חומר ניגוד יודי תוך ורידי בלתי מספקת או בשל סריקה מוקדמת או מאוחרת של הכבד (איבר אליו מתפשטים גידולים סרטניים באופן שכיח), יגרמו לכך שהגרורות לא יזוהו כלל או שגודלן לא יאבוחן כראוי.
קיימים גידולים סרטניים אשר מכונים "עתירי דם" או היפרוסקולרים לדוגמא גידולי כליה ממאירים, גידול כבד ראשוני (הפטומה) ומלנומה. הגרורת הכבדיות של גידולים אלה ניתנות להדגמה לעיתים רק באמצעות סריקה של הכבד זמן קצר בלבד אחרי הזרקת היוד התוך ורידי. סריקה מאוחרת מדי תדגים כבד "בריא" לכאורה והגרורות לא יזוהו. בדיקות דימות המבוצעות בהתאם להוראות רדיולוג ובפיקוחו מבטיחות בדיקה מוצלחת וסיכויי הצלחה גבוהים יותר בזיהוי גידולים סרטניים וגרורותיהם.
פענוח בדיקת דימות הינו מורכב ודורש זמן רב. בדיקות דימות של חולים אונקולוגים כוללות מספר רב של תמונות. לעיתים לפני ניתוחים אונקולוגים מורכביים מבוצעים שחזורים דו ותלת ממדים, ע"י הרדיולוג, אשר מעלים את רמת הדיוק של הבדיקה. הכנת שחזורים מתקדמים מסייעת לכירורג בהחלטה על התאמת סוג הניתוח לחולה ויכולה אף לשנות את הגישה הטיפולית.
במקרים רבים קיימת שאלה האם ניתן וצריך לנתח גידולים סרטניים או שנכון יותר להימנע מניתוח ולטפל במחלה בדרכים אחרות. במקרה כזה, מעבר לאיכות הבדיקה, קיימת חשיבות עצומה לניסיון, שיקול הדעת והיכולת המקצועית של הרדיולוג אשר מפענח את בדיקת ה דימות ומסייע לכירורג לקבל את ההחלטה הנכונה.
חלק חשוב בטיפול אונקולוגי נכון הוא היכולת להבין את התגובה לטיפול ויעילותו. חולי סרטן מקבלים טיפולים כימוטרפיים או עוברים הקרנות במחזורים אשר נמשכים מספר שבועות. עם השלמת מחזור טיפול נשאלת השאלה, האם החולה מגיב טוב וחל שיפור במצבו או שמא הטיפול איננו מספק ויש צורך להחליפו בטיפול אחר. כאן תפקידו של הרדיולוג לזהות את הגרורות, במיוחד הגרורות החדשות, למדוד את גודלן ולהשוות את ממצאי הבדיקה החדשה לבדיקות ישנות. רדיולוג אונקולוגי צריך להיות חשדן, להתמקד בפרטים ולהקדיש זמן מספק לפענוח.
הרדיולוג אם כן, הוא חלק משמעותי מהצוות הטיפולי ומוטלת עליו אחריות כבדה. עליו להבין את מצבו של החולה מתמונות הפענוח ולסייע לכירורג ולאונקולוג, לקבל את ההחלטה הטיפולית הנכונה עבור החולה.
בדיקות דימות אשר מבוצעות לחולים עם גידולים סרטניים כרוכות במידה רבה של לחץ, חרדה ובלבול, טרם ביצוע הבדיקה ואחריה. במרבית המקרים נשלח החולה אחרי הבדיקה לביתו להמתנה מורטת עצבים עד לקבלת תשובות הפענוח. הפענוח מנוסח בשפה רפואית ואיננו פשוט להבנה והחולה כלל איננו פוגש את הרדיולוג. אך אפשר גם אחרת.
בבדיקות דימות פרטיות אשר מלוות בייעוץ מידי, הרדיולוג פוגש את החולה. הוא מסביר לחולה את מצבו, נותן לו ידע אודות מחלתו וכך מעניק לו תחושת שליטה במצב ומקל על ההתמודדות עם המחלה. הרדיולוג מראה לחולה את תמונות הבדיקה, את הגידול והגרורות, שמח עימו כאשר מופיע שיפור במצבו ומשתף אותו ומדגים בפניו תגובה לא מספקת לטיפול.
חברות הביטוח והביטוחים המשלימים משתתפים בעלות יעוץ רופא מומחה וחוות דעת שניה.